J. Maštálka: Nominace Füleho je nevkusná provokace

16. 2. 2017

Diplomat Štefan Füle bude kandidátem České republiky na místo generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě pro nadcházející tříleté funkční období, rozhodla včera vláda.

Tato nominace svědčí o neschopnosti či neochotě provést jakékoliv objektivní hodnocení postojů a činnosti tohoto politika a úředníka. Nelze přece zapomínat, že to byl právě Füle, kdo ve funkci eurokomisaře zodpovědného za rozšíření EU a politiku sousedství připravoval a prosazoval asociační dohodu Unie s Ukrajinou.

Činil to tak, že velkou měrou přispěl jak k převratu v Kyjevě, tak i k rozpoutání krvavé občanské války na Ukrajině. Války, která stála život téměř deseti tisíc lidí a vyhnala z domovů přibližně 1,5 milionu lidí.

Nominaci pana Füleho navrhl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, což je nepochopitelné, neboť vzhledem k Füleho minulosti hrozí dokonce zablokování OBSE. A zablokovat takto činnost organizace, která mimo jiné dohlíží na dodržování Minských dohod o Ukrajině, je krajně nezodpovědné.

Füle se dopustil v minulosti i celé řady dalších chyb. Je například zodpovědný za to, že Bělorusko bylo neoprávněně sankciováno, nebo že peníze, které byly z evropských fondů transferovány do Moldávie, skončily v kapsách místních zkorumpovaných politiků. Füleho nominace na šéfa OBSE tak má nádech nevkusné provokace.

Autor: 
Jiří Maštálka, poslanec Evropského parlamentu za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.